Küresel piyasalar karışık
Tüm dünyada resesyon endişeleri artarak risk iştahını olumsuz etkilemeye devam ederken, şirketin finansal sonuçları ile hisse ve şube bazlı ayrışmaların arttığı görülüyor.
ABD’de dün açıklanan makroekonomik bilgilere göre imalat sanayi ve hizmetler bölümü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) sırasıyla 46,8 ve 46,6 ile beklentileri aşsa da, bilgilerin halen daralmaya işaret ediyor olması ekonomiye ilişkin soru işaretlerini artırdı. .
Öte yandan şirketin yurt içinde açıklanan karlılığı piyasa tahminlerinin üzerinde olsa da önümüzdeki döneme ilişkin iddiaların çoğunlukla olumsuz olması borsalar üzerinde baskı oluşturuyor.
Dün açıklanan şirket finansal sonuçlarına göre ABD’li teknoloji şirketlerinden Microsoft’un net karı, geçen yılın Ekim-Aralık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 azaldı.
General Electric söz konusu dönemde 21,8 milyar $ gelirle beklentilerin üzerinde performans gösterirken, Johnson&Johnson’ın geliri 23,7 milyar $ ile piyasa tahminlerinin altında kaldı.
Bu gelişmelerin ardından ABD’de 3 aylık hazine bonoları ile 10 yıllık tahvil faizleri arasındaki farkın 125 baz puana çıkması, ülkedeki resesyon endişelerinin güçlendiğine işaret ediyor.
Analistler, bugün piyasalar açıkken Boeing’in Tesla ve IBM’in finansal sonuçlarını piyasalar kapandıktan sonra açıklamasının beklendiğini söyledi.
Dün New York borsasında S&P 500 endeksi ve Nasdaq endeksi yüzde 0,07 ve yüzde 0,27 değer kaybederken, Dow Jones endeksi yüzde 0,31 yükseldi. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni güne düşüşle başladı.
Dün Avrupa borsalarında karışık bir seyir göze çarparken, bölgede açıklanan imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI verileri ekonomik aktiviteye ilişkin endişeleri artırdı.
Buna göre, imalat sanayi PMI bölge genelinde daralmaya işaret ederek 50 seviyesinin altında kalırken, Almanya ve Euro Bölgesi’nde hizmet sektörü PMI 50’nin üzerinde yer aldı.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyeleri şahin yönlendirmelerini sürdürürken, ECB delegasyonu üyesi Gediminas Simkus bankanın faiz artırımlarını yavaşlatmaması gerektiğini söyledi.
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın önümüzdeki hafta faiz oranlarını 50 baz puan artıracağı kesin olarak kabul edilirken, bu durum euro/dolar paritesini desteklemeye devam ediyor.
Üst üste beşinci işlem gününde yükseliş trendini sürdüren euro/dolar paritesi, son 10 ayın zirvesine yakın 1.0900 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.
Dün bu gelişmelerle birlikte İngiltere’de FTSE 100 endeksi ve Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,35 değer kaybederken, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,26 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,24 arttı. . Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne düşüşle başladı.
Asya piyasalarının kıymetli kesiminde yılbaşı tatili nedeniyle bugün süreç gerçekleşmezken, Güney Kore piyasaları iki günlük tatilin ardından bugün açıldı.
Bölgede Avustralya ve Yeni Zelanda’da açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde çıkması, iki ülke merkez bankalarının şahin politikalarına devam edeceğine dair endişeleri güçlendirdi.
Analistler, Çin’de piyasaların hafta boyunca kapalı kalacağını kaydederek, yarın Hong Kong borsasının sürece açılacağını söyledi.
Japonya’da açıklanan verilere göre öncü endeks Kasım ayında 97.4’e geriledi.
Bu gelişmelerle birlikte Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,3 yükseldi.
Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi günü yüzde 0,70 değer kaybıyla 5.366,52 puandan tamamladı.
Dün yatay bir seyirle 18.8008’den kapanan dolar/TL, bugün bankalararası piyasa açılışında 18.8020’den işlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı ile Almanya’da Ifo iş dünyası inanç endeksinin yurt dışında da takip edileceğini, yurt içinde de bilanço döneminin başlayacağını bildirdi.
BIST 100 endeksinde 5.300 ve 5.250 seviyelerinin teknik açıdan takviye konumunda olduğuna dikkat çeken analistler, 5.500 puanın direnç olarak öne çıktığını bildirdi.