NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’den Tayvan uyarısına ilişkin açıklama
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı kazanmasının çok tehlikeli olacağını belirterek, Çin’in Rusya’dan ders alarak Tayvan’a saldırabileceğini söyledi.
ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Stoltenberg, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi.
Blinken ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, açıklamasının başında toplam 10 ili etkileyen ve merkez üssü Pazarcık olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde hayatını kaybedenler için taziyelerini dile getirdi. ve Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçeleri.
Stoltenberg, “NATO’dan mesajımız, değerli bir NATO ortağı olan Türkiye’yi desteklememiz gerektiğidir” dedi. söz konusu.
Tayvan, Ukrayna savaşı konusunda uyardı
Blinken ile Rusya-Ukrayna savaşını ve Ukrayna’daki durumu görüştüklerini belirten NATO Genel Sekreteri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’dan askerlerini çekerek savaşı bitirebileceğini ifade etti.
Stoltenberg şöyle devam etti:
“Ancak maalesef Rusya’nın barışa hazırlandığı yönünde bir emare görmüyoruz. Aksine Moskova yeni akınlara hazırlanıyor. Bu nedenle Ukrayna’ya bağımsız bir ülke olarak kazanması ve geri alması için ihtiyacı olan silahları vermemiz gerekiyor. toprakları Putin kazanırsa Ukrayna için zor olacak ama hepimiz onun için çok tehlikeli olacak Sadece Putin’e değil diğer otoriter rejimlere de güç kullanırlarsa kendilerini kaybedeceklerine dair net bir açıklama göndermiş olacak. Bu da dünyayı çok tehlikeli hale getiriyor ve bizi zayıflatıyor. Pekin yakından izliyor ve gelecekteki kararları için dersler çıkarıyor. Bu nedenle bugün Avrupa, “Çin’de olan yarın Asya’da olabilir. Çin, nükleer silahlar da dahil olmak üzere askeri gücünü şeffaflık olmaksızın artırıyor. Güney Çin Denizi’nin kontrolünü ele geçiriyor ve Tayvan’ı tehdit ettiklerini görüyoruz.”
Blinken’den Çinli casus balonu yorumu
ABD ordusunun Montana eyaleti üzerinde tespit ettiği ve Güney Carolina kıyılarına 4 Şubat’ta düşürdüğü Çin casus balonuna değinen Blinken, topladıkları bilgileri Kongre ve ABD’li ortaklarla paylaştıklarını söyledi.
Blinken, balonun Çin’in geniş çaplı gözetleme faaliyetinin bir parçası olduğunu belirterek, “Gerek Washington’da gerekse büyükelçiliklerimiz aracılığıyla onlarca ülke ile bilgi paylaştık. Çünkü egemenliği ihlal eden bu geniş programın tek amacı ABD değil. beş kıtadaki ülkelerin sayısı.” söz konusu.
Diğer ülkelerle yaptıkları görüşmelerde Washington ve Pekin’in ilişkilerini sorumlu bir şekilde yürütmesi gerektiği mesajını aldıklarını anlatan Blinken, ABD’nin sorumlu davrandığını ve Çin’in de aynı şekilde sorumlu davranmasını beklediklerini söyledi.
Blinken, NATO ortaklığını pasifik bölgesine taşımaya çalıştıklarını da kaydetti.
ABD’li bakan, Güney Kore ve Japonya’ya yaptığı ziyaret için Stoltenberg’e teşekkür etti. Blinken, bu ziyaretin ABD’nin Atlantik ve Pasifik’teki ittifakları arasında artan sinerjiyi gösterdiğini söyledi.