Haber

Brezilyalılar demokrasi için sokağa çıktı: Darbecilere af yok

Brezilya’dakaybettiği seçimlere hile karıştırıldığını savundu. solcu halefi Lula da Silva’yayetkilendirme törenine katılmamak ABD’yedışa dönük Eski Başkan Jair BolsonaroYandaşlarının darbe girişimi büyük şehirlerde protesto edildi. Önceki ABD Başkanı Donald Trump’ın 6 Ocak 2021 Kongre baskını destekçileriAynı şekilde aşırı sağcı Bolsonaro taraftarları da 8 Ocak 2023’te Başkent Brasilia’dabaşkanlık sarayına, Kongre’ye, Federal Yüksek Mahkeme’ye baskın düzenledikten sonra Sao Paulo ve Rio de Janeiro’daDüzenlenen kitlesel gösterilerde yakalanan darbecilerin hapse atılması talep edildi. “Affetmek Yok” (Sem anistia)sloganlar atıldı.

Sao Paulo’da “Biz demokrasiyiz”Açtığı pankartla yürüyen binlerce insan, “Ülkede darbeye karşı kalıcı seferberliğin başlangıcıdır”kararlılığını dile getirdi.

‘Ceza almalılar’

içeride ve arkada “Demokrasi”tişört giymek 61 yaşındaki terapist Bety Amin, AP’ye, “Bu insanlar cezalandırılmalı, bunu emredenler cezalandırılmalı, bunun bedelini ödeyenler cezalandırılmalı” dedim. Amin, “Onlar Brezilya’yı değil, biz temsil ediyoruz”vurgu yaptı.

Askeri diktatörlük çağında cezasız kalmanın acısı

Darbecilerden hesap sorulması talebi, Brezilya 1964-85 diktatörlüğü döneminde hüküm süren ordu mensupları. İnsan hakları ihlalleri ve cinayetlerle suçlanmasına rağmen onlarca yıllık af korumasından kaynaklanıyor. 2014 hakikat kurulu raporu, Brezilya’nın diktatörlük mirasıyla nasıl hesaplaştığına dair tartışmaları ateşledi.

‘Cezasızlık her zaman istikrarsızlığa neden olur’

Dün gece “Bağışlama yok”başlıklı bir köşe yazısı yayınlayan Brasilia Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü Luis Felipe Miguel, “Cezalandırmayı reddetmek şimdilik gerilimi engelleyebilir ama istikrarsızlığı devam ettirir” dedim. Miguel, “Askeri diktatörlük sona erdiğinde rejimin katillerinin ve işkencecilerinin cezalandırılmamak üzere seçilmediği gerçeğinden öğrenmemiz gereken ders bu” dedi.vurgu yaptı.

‘En az 1000 kişi hakkında suç duyurusu hazırlanıyor’

Brezilya polisi, bazıları Kongre’yi, Yüksek Mahkeme’yi ve başkanlık sarayını yerle bir ederken, diğerleri Brasilia’daki bir kampta yakaladıkları yaklaşık 1.500 isyancıyı gözaltına aldı. AP ile konuşmak federal polis sözcüsü, ‘En az 1000 kişi ve yakalananlardan dava açmayı planladıklarını’ Papuda hapishanesineaktarmaya başladılarsöylenmiş.

Adalet Bakanı, yargı önüne çıkarılması için söz verdi

Adalet Bakanı Flavio Dino, ‘organize suç, darbe planlama ve demokratik hukukun üstünlüğünü şiddetle bastırma gibi suçlardan destekçi toplamak ve sosyal medya üzerinden ulaşımlarını finanse etmek için perde arkasında faaliyet gösterenleri yargılayın’söz verdi.

‘Taviz vermeyeceğiz’

Dino, yerel güvenlik yetkililerinin isyancıların yanmaya devam etmesine izin verdiği yönündeki suçlamaların da soruşturulacağını belirtti. “Yasal görevlerimizi yerine getirirken taviz veremeyiz ve vermeyeceğiz. Bu tür olayların tekrarlanmaması için üzerimize düşen görevleri yerine getirmemiz elzemdir.”dedim.

Devlet Lideri Lula, ayaklanmanın ardından, “Faşist fanatikler ve onların mali destekçileri hesap vermeli”Bolsonaro derken ‘ayaklanmayı teşvik ederek’ suçlamıştı. Lula’nın federal hükümete başkentin güvenliğinin gözetimini üstlenmesini emrettiği kararname, Kongre’nin alt meclisi tarafından onaylandıktan sonra dün gece Senato’ya sunuldu.

Ordu darbe çağrılarına uymayınca

Brasilia’daki ayaklanma, Bolsonaro’nun seçim yenilgisini kabul etmeyi reddeden aşırı sağ unsurların demokrasiye yönelik tehdidini yeniden gündeme getirdi. Bolsonaro’nun 30 Ekim’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu az farkla kaybetmesinden bu yana askeri kışlaların dışında kamp kuran destekçileri, orduyu Lula’yı devre dışı bırakacak ve Bolsonaro’yu iktidarda tutacak şekilde müdahale etmeye çağırdı. Askeri darbe olmayınca Brezilya bayraklarını kuşanıp ayağa kalktılar. Polis tarafından etkisiz hale getirilmeleri saatler sürdü.

Bir polis memuru: Bu terördür

Sao Paulo’daki gösteriye katılmak Pernambuco eyaletinden 59 yaşındaki polis memuru Marcelo Menezes, “Olanlar kabul edilemez. Bu terördür”ekledi: “Demokrasiyi savunmak için buradayım, halkı savunmak için buradayım.”

Lula, 1 Ocak’ta yaptığı göreve başlama konuşmasında, Bolsonaro yönetiminin halka karşı görevlerini nasıl yerine getirmediğini ayrıntılarıyla anlatırken, kalabalığın da dikkatini çekti. “Bağışlama yok”çığlıkları yükseldi.

Askeri diktatörlüğe hayran bir lider

Eski yüzbaşı Bolsonaro, 1964 darbesinin yıl dönümünde tören düzenleyerek diktatörlük hasretinden yakınırken, işkencecileri kahraman olarak överken, komünistleri idam etmede daha ileri gitmediği için üzülürken, izlediği politikalarla dünya çapında tepki topladı. Amazon yağmur ormanlarının yakılmasını teşvik etmek ve Kovid salgınını inkar etmek. .

haber-sarayduzu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu